Migrációs aktualitások - Új menekültkezelési tendenciák és változások a balkáni útvonalon (Belügyi Szemle, 2025)
Cél: A közelmúltban számos, a nemzetközi politikai folyamatokat és hazánkat is befolyásoló változás ment végbe az Európát érintő mind legális, mind pedig illegális migrációt tekintve.Módszertan: Mindez indokolttá teszi a jelenlegi tendenciák áttekintését az aktuális menekültkezelési trendek és azok nemzetközi hatásainak elemzésével.Megállapítások: A megváltozott nemzetközi környezetben a migráció egyre inkább komplexebb és látenciába húzódó jelleget ölt, mindemellett alkalmassá vált, hogy az egymással konkuráló államok hibrid hadviseléses tevékenységének eszköze legyen.Érték: Az aktív migrációs dinamikák jelenlegi nemzetközi hatásmechanizmusának ismerete a meglehetősen heterogén képet mutató hatályos tagállami és uniós menekültügyi politikák mérlegelését és mielőbbi harmonizációját sürgeti.