A magyar nemzetbiztonsági szolgálatok funkciói, különös tekintettel a nemzetbiztonsági érdek jelentőségére (Belügyi Szemle, 2025)
Cél: A szerző tanulmányában az alkotmányos jogelvekből és a magyar jogszabályi környezet rendelkezéseiből vizsgálja meg a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok alkotmányos funkcióit és az állami életben betöltött szerepüket. Ennek során kimutatja, hogy a nemzetbiztonság jogállami funkcióiban a nemzetbiztonsági érdek gondolatának mennyire van lényeges szerepe.Módszertan: A cél érdekében a szerző áttekinti a nemzetbiztonsági szolgálatok jogszabályi környezetét az alaptörvényi rendelkezésektől kezdve a területet szabályozó ágazati törvény részleteiig. Ennek során több kutatási módszert alkalmaz párhuzamosan, de elsősorban a jogszabályértelmezés tudományos módszereit, valamint az elméleti-logikai kutatás eszközrendszerét vette igénybe. Az egyes tudományterületek összevetésénél azokra az eredményekre helyezte a hangsúlyt, amelyek a nemzetbiztonsági tevékenység funkcióihoz kapcsolódó aspektusokat vizsgálja.Megállapítások: Függetlenül attól, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok az állami élet szuverén működésének vagy törvényes rendjének védelmében járnak el, vagy a nemzet biztonságát előmozdító érdekérvényesítő tevékenységet látnak el, nem állapítható meg egzakt fogalmi meghatározás az egyes funkciókra. Arra sem talál pontos értelmezést, hogy kötelezően milyen szükséges összetevőket foglal magába a nemzetbiztonsági érdek mint fogalom, aminek pontos meghatározását nemcsak a nemzetbiztonsági szféra állami életben betöltött szerepének homályossága nehezíti meg, hanem a biztonsági környezet állandó változása és a helyi, regionális és globális folyamatok kiszámíthatatlansága.Érték: A tanulmány rendszerezi a nemzetbiztonsági szolgálatok államigazgatásban betöltött szerepeit, valamint az ezt meghatározó tényezőket.