Crowdsourcing – lehetőségek és korlátok nemzetbiztonsági szemmel (Belügyi Szemle, 2025)
Cél: A biztonságunkat érintő környezet folyamatos változásával, a technológiai fejlődés és a globális összekapcsoltság gyorsuló hatásával, felértékelődnek azok az innovatív megoldások, amelyek a társadalom tagjait is bevonva járulhatnak hozzá a biztonság növeléséhez. Ezek között jelennek meg a crowdsourcing modellre épülő megoldások, amelyek a társadalom különböző csoportjait megszólítva, a közösségi együttműködés előnyeit felhasználva lehetnek eredményesek a biztonságot szolgálaló tevékenységek egy-egy területén. A módszer nem új, azonban a kibertér lehetőségei előtérbe hozták a társadalom tagjainak a megszólíthatóságát és az ehhez kapcsolódó kutatási irányokat.A módszer előnyei közé tartozik a gyorsaság, költséghatékonyság és a humán erőforrások bővítése, ugyanakkor felmerülnek kihívások is, mint az adatbiztonság, az adatok hitelessége és az adatok manipulálása. A tanulmány célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a crowdsourcing modell biztonsághoz kapcsolódó alkalmazhatóságára, rávilágítson a crowdsourcing modell biztonsági célú alkalmazásánál megjelenő sajátos szempontokra, és hangsúlyozza a téma további kutatásának fontosságát.Módszertan: A tanulmány kutatási módszertanának a szerzők a nemzetközi szakirodalmak elemzését választották, a témakör általános szakirodalmi forrásainak vizsgálatát követően áttérve a biztonsági és nemzetbiztonsági irányultságú alkalmazási példák és szempontok vizsgálatára. A cél nem csupán az esettanulmányok bemutatása volt, hanem a crowdsourcing előnyeinek, hátrányainak és azok kezelésére javasolt megoldásoknak a feltárása.Megállapítások: A nemzetközi gyakorlati példák és szakirodalmi források alapján jól látható, hogy a crowdsourcing módszerre épülő megoldások fokozatos teret kapnak a biztonsági gondolkodásban. Számos irányban, többek között a kiberbiztonság, a biztonsági eseményekhez kapcsolódó információgyűjtés, vagy akár egyes szakértői képességek és kapacitások becsatornázása terén már most is jelen van mindennapjainkban. Az azonosítható előnyök (humánerőforrás- és költséghatékonyság, gyorsaság) mellett ugyanakkor számos hátrány, illetve korlát [a résztvevők (adat)biztonságát érintő kérdések, vagy akár az adatok hitelessége, manipulálhatósága, szennyezhetősége] és a módszer alkalmazását nehezítő tényező is megjelenik, amelyek még komplexebbé teszik a témakör tudományos célú vizsgálatát.Érték: A magyar nyelvű, biztonsági kérdésköröket tárgyaló szakirodalomban szűkösek a módszer vizsgálatára irányuló eddigi források. A tanulmánnyal a szerzők a témakör felszínre hozását szeretnék elérni, és a témakörhöz kapcsolódó további tudományos gondolkodást és szakmai diskurzust elősegíteni.