Epigenetika, azaz a „genetikán túl” I. rész (Belügyi Szemle, 2025)
Cél: A kétrészes tanulmány szerzői egy újabban feltörekvő tudományterületet – az epigenetikát – ismertetik publikált szakirodalmi adatok alapján, a génkifejeződés folyamatát hagyományos genetikai és epigenetikai példán keresztül, valamint a forenzikus tudományok – genetika és daktiloszkópia – területén elért eredményekkel fűszerezve. Az első tanulmányban az epigenetika alapjai, az intergenerációs trauma, illetve az epigenetika jogi és etikai vonatkozásai kerülnek bemutatásra.Módszertan: A tanulmány szakcikkek feldolgozását, azok szintézisét végzi el.Megállapítások: Minden külső és belső környezeti tényező kémiai módosításokat okozhat a génjeinkben és idővel be- vagy kikapcsolja őket. Ezek a változások legalább részben átörökíthetők a következő nemzedékre is. Az epigenetika kutatása, illetve az eredmények felhasználása jogi és etikai szabályoknak is meg kell feleljen.Érték: A tanulmány átfogó képet nyújt az epigenetikai öröklődés molekuláris hátteréről szakirodalmi tanulmányokon keresztül, strukturáltan ismerteti az epigenetikával kapcsolatos jogi és etikai aggályokat is.