Interjú Elena Martellozzoval, az Edinburgh Egyetem Globális Gyermekbiztonsági Intézet igazgatójával, kriminológus professzorával (Belügyi Szemle, 2025)
Elena Martellozzo, az Edinburgh Egyetem Globális Gyermekbiztonsági Intézet igazgatója, kriminológus professzora két évtizede végez úttörő kutatásokat a kiberbűnözés, az online gyermekvédelem és a digitális rendészet területén. Tudományos munkásságának középpontjában a gyermekek online kizsákmányolása elleni küzdelem, az elkövetői magatartás feltérképezése, valamint a mesterséges intelligencia és a big data etikus alkalmazása áll. Interjúnkban bemutatja a kiberbűnözés természetének átalakulását, a digitális rendvédelem új eszközeit – különös tekintettel a fedett online nyomozásra –, valamint azt, hogyan lehet a kutatási eredményeket közvetlenül beépíteni a rendészeti gyakorlatba és a szakpolitikai döntéshozatalba. Professzor asszony elkötelezett abban, hogy tudományos tevékenysége ne csupán elméleti szinten hasson, hanem valódi társadalmi változások előmozdítója legyen – különösen a gyermekek védelme érdekében az online térben.