A terhelti jogok érvényesülésének neuralgikus pontjai az Európai Ügyészség nyomozásaiban (Belügyi Szemle, 2025)
Cél: A tanulmány célja, hogy bemutassa a terhelti jogok garanciarendszerének szabályozási megoldását az Európai Ügyészség nyomozásaiban, valamint a témával foglalkozó nemzetközi álláspontok bemutatásán keresztül felhívja a figyelmet a konstrukcióból fakadó kihívásokra.Módszertan: A tanulmány alapját kvalitatív kutatás képezi, amely a hatályos uniós jogszabályok elemzéséből és elsősorban külföldi szakirodalom feldolgozásából áll.Megállapítások: A jogállami büntetőeljárás feltétele azoknak a büntetőeljárási alapelveknek, a tisztességes eljárás követelményének és bizonyos emberi jogoknak az érvényesülése, amelyek egyúttal a terhelt eljárási pozícióját is meghatározzák. Az Európai Ügyészség nyomozására vonatkozó uniós jogban a terhelti jogoknak egy háromrétegű garanciarendszerét dolgozták ki. Ez a jogi konstrukció azonban több olyan sérülékenységet hordoz, amelyek végső soron alááshatják a büntetőeljárások jogállamiságát. A terhelti jogok garanciarendszere nem koherens, mert egyfelől hiányos és tisztázatlan terminológiával dolgozik, másfelől a rendelkezései túlságosan komplexek, ezáltal nem alkalmas a terhelti jogok egységes védelmi szintjének megteremtésére. Az Európai Ügyészség határon átnyúló bűncselekmények esetén folytatott nyomozásaiban a terhelti jogok szabályozási módjára tekintettel sérülhet a jogbiztonság elve.Érték: A tanulmány legfontosabb célja, hogy az Európai Ügyészségről való átpolitizált diskurzust segítsen visszaterelni a szakmai vita szintjére, és a következtetései utat nyissanak a témával foglalkozó hazai szakértők számára mélyebb kutatásokhoz. Emellett célja, hogy bemutassa az Európai Ügyészség nyomozásaiban a terhelti jogok szabályozási megoldását, továbbá ennek néhány kritikus területét, amelyek egyúttal az európai büntetőjog fejlődésének kurrens kérdései.