Szemelvények és emlékek Magyarország határőrizetének korszakaiból (Belügyi Szemle, 2025)
Cél: A tanulmány célja a határőrség és a magyarországi határőrizet múltjának és egyes korszakainak bemutatása, ami által betekintést nyerhetünk a határőrség szervezetének alakulásába, megismerhetjük azokat a körülményeket, hatásokat és történelmi eseményeket, melyek befolyásolták mindenkori működését.Módszertan: A tanulmány irodalmi forrásokra támaszkodva széles időszakot ölel fel a magyarországi határőrizet történetéből, olyan bonyolult és eseménydús emlékeket idéz fel, melyek hűen és részletesen szemléltetik egy letűnt kor történéseit.Megállapítások: A határőrség emlékeinek védelme és hagyományainak méltó ápolása kiemelt jelentőségű, hiszen a határőrség szellemiségének üzenetei így őrizhetők meg az utókor számára.Érték: A tanulmány megismerteti az olvasót a határőrség és a magyarországi határőrizet múltjával, történetével, szellemiségével. Ezen az emlékek megőrzéséért napjainkban sokan és sokat tesznek. A legjelentősebb emlékhelyek a volt apátistvánfalvai határőr őrsből kialakított Apátistvánfalvai Határőr Emlékhely és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának Határrendészeti Tanszékén található Határőr Emlékhely. A hagyományőrzők küldetéstudata példaértékű, az emlékek kiemelt jelentősége elvitathatatlan. A határőrség értékeinek védelme és hagyományainak ápolása közügynek tekinthető.