Mesterséges intelligencia innovációk a bűnüldözési képzésben: CEPOL stratégia 23–27 (Belügyi Szemle, 2025)
Cél: A tanulmány a mesterséges intelligencia (MI) szerepét vizsgálja a bűnüldözési képzésben, elsősorban az MI használatával kapcsolatos előnyökre és kihívásokra fókuszálva. A képzésben alkalmazott MI valós idejű, személyre szabott visszajelzést adhat a bűnüldöző szervek munkatársainak teljesítményükről, amely segítheti saját készségeik és ismereteik fejlesztését. Azonban az MI használata a bűnüldözési képzésben számos kihívást is felvet, például a személyes adatok felhasználásával kapcsolatos etikai aggályokat és az MI-algoritmusokban rejlő potenciális torzításokat. Ezért elengedhetetlen, hogy a bűnüldözési szervek munkatársait hatékonyan felkészítsék az MI teljes potenciáljának kihasználására, miközben minimalizálják a lehetséges torzításokat. Módszertan: A tanulmány az Európai Unió Bűnüldözési Képzési Ügynökségének (CEPOL) új digitális stratégiáját is vizsgálja. E stratégia mentén bemutatja azt is, hogy a CEPOL hogyan építi be az MI-technológiát a képzési programjaiba, hogy a bűnüldöző hatóságok a legfrissebb ismeretekkel és készségekkel rendelkezzenek.Megállapítások: A tanulmány hangsúlyozza a kutatás és a tudomány fontosságát az új mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztések és jó gyakorlatok kidolgozásában.Érték: A cikkben bemutatásra kerülnek a digitális készségek és az új technológiák használata során eddig észlelt hiányosságok a bűnüldözési képzés területén. A CEPOL rendszeresen gyűjt adatokat a bűnüldözési tisztviselők stratégiai képzési prioritásainak meghatározása érdekében, különös hangsúlyt fektetve a digitális készségekre és az új technológiák használatára. A bűnüldözési hatóságok munkájában használt technológiák fejlesztésével párhuzamosan prioritás marad a bűnüldözési szervek ismereteinek bővítése a belső biztonság területén alkalmazott mesterséges intelligencia etikus és felelősségteljes használatának szabályairól.