Bántalmazás közfeladatot ellátó személy eljárásában bűncselekmény nyomozása (Belügyi Szemle, 2025)
Cél: A tanulmány célja, hogy rávilágítson arra, hogy egy elismert közszolgálati szakmacsoportban is kialakulhatnak olyan ártó, öngerjesztő, bűnös folyamatok, amelyeket nem lehet elszigetelt jelenségként kezelni, és visszaszorításukra nem elegendők a belső bűnmegelőzési és bűnfelderítési mechanizmusok kiterjesztése. Az írás a szakterület felelőseit a minőségbiztosítás fokozására, szabályrendszerének átgondolására sarkallhatja, ugyanakkor a mű nem dramatizálni, megbélyegezni akar, hanem bizonyos társadalmi anomáliák közszolgálatra vetülésére kívánja irányítani az olvasók figyelmét.Módszertan: A tárgyalt deliktum kapcsán a cikk vázlatosan összehasonlítja néhány rendvédelmi foglalkozás és a mentőszolgálat munkájának megjelenítését a médiumokban, bemutatja a mentődolgozókra vonatkozó büntetőjogi szabályozást, az őket érintő bűncselekmények súlyát a hazai kriminálstatisztikában, a szakmacsoport sértetti veszélyeztetettségét, terhelti reprezentációját, és esetleírásban mutatja be a felelősségre vonás előkészítésének folyamatát, a nyomozás néhány bizonyítási különlegességét.Megállapítások: A társadalmi munkamegosztásban vannak olyan felmagasztalt foglalkozások, amelyek nimbusza szinte kikezdhetetlen. A mentődolgozóké ilyen professzió. A bemutatott jogeset köznapi attitűdöknek (előítéletesség, csoportgyűlölet) a megfelelő rejtettséget biztosító bizalmi munkakörben, a mentőszállításban bekövetkezett tettlegességbe fajulását mutatja be. Általánosításra ad alapot a lelepleződés véletlenszerűsége és az elkövetői szerepek összehangoltsága. A szerző következtetése, hogy a folt nem az érintett szakmacsoport becsületén esett, az okok a társadalom mélyebb struktúráiban gyökereznek.Érték: A címbéli bűncselekmény, valamint az elkövetők foglalkozása kis számban fordul elő bűnügyi statisztikában, a megállapított bűnhalmazatban pedig egyedi. A feltárt gyűlöletbűncselekmény kirívó az igen megbecsült hivatásrendben, az egészségügyben, mindemellett részét képezi a hazai kriminalitásnak, ezért a bemutatása alkalmat kínál a tanulmányozásra.