A határellenőrzés visszaállítását befolyásoló tényezők (Belügyi Szemle, 2019)
A schengeni eszme egyik meghatározó vívmánya, hogy a személyek, a járművek és szállítmányok szabadon, ellenőrzés nélkül mozoghatnak a részes tagállamok belső határain. Amennyiben a schengeni külső határok ellenőrzési mechanizmusa nem garantálja a térség biztonságát, illetve egy tagállam a saját biztonsága érdekében dönt a schengeni belső határain a határellenőrzés ideiglenes visszaállításáról, akkor annak mind személyzeti, mind technikai vonzatával számolni kell. A tanulmány fő célja az ellenőrzés idejének, helyének, tartalmának, humánerőforrás igényének, valamint technikai és informatikai hátterének vizsgálata.