Két városi rendőrkapitányság szervezetpszichológiai vizsgálata 2018-ban (Belügyi Szemle, 2019)
Jelen írás két olyan szervezetpszichológiai vizsgálatot mutat be, amelyek egyegy vidéki városi rendőrkapitányságot érintettek 2018-ban. A vizsgálatok vezetői kezdeményezésre indultak, az adott szervezeti elemek esetében a kommunikáció és a hangulat feltérképezését célozták, illetve a megnövekedett fluktuáció hátterének feltárására irányultak. A vizsgálatoknál interjúk és kérdőívek kerültek felvételre, a második vizsgálat esetében a rendőrkapitányság minden egyes dolgozójának interjúzására és kérdőívezésére került sor. Így az eredményekből a hangulat, a kommunikáció, a kapcsolati minőség (bizalom, következetesség, visszajelzések, együttműködés), a teljesítmény, a fluktuáció és az értékrend komplex képe rajzolódik ki a kapitányságon, amelynek hátterében számos társadalmi jelenség felfedezhető, mint például az új generációk (Y és Z) megjelenése a munkaerőpiacon. A rendőrségi pszichológiai alapellátás adta lehetőségeknek köszönhetően azonban nemcsak a két szervezeti elemet jellemző keresztmetszeti képet mutathatja be az írás, hanem a rendőrség szervezetét ma jellemző szervezetpszichológiai megfontolásokat is megfogalmaz. Megállapítja, hogy a szervezetben a hangulatot jellemzően két, szervezetet átható érzés befolyásolja, ezek pedig a szervezeti igazságtalanság érzet, illetve a dolgozók által megélt negatív emberszemlélet. Megoldásként humánstratégiai átalakítások javasolhatók a szervezet meggyengült megtartó erejének növelésére. A közösség, a társas támogatás, a jó kapcsolatok azok, amelyek a kötődést jelentik jelenleg a szervezetben a dolgozók számára, ezért ezek támogatása elengedhetetlen.