Hajóbaleset a Dunán 1868-ban (Belügyi Szemle, 2020)
A magyarországi folyami gőzhajózás első balesete 1868-ban történt a Dunán. A lényegesen nagyobb Karl Ludwig hajó két megye határán beleütközött a Slavonia gőzösbe, amelynek következtében két utas meghalt. A korabeli hazai jogból hiányoztak azok az alapvető büntetőjogi normák, amelyek alapján a felelősségről dönteni kellett. Az eljárásban felelősségre vont hajóskapitányokat az 1873-ban jogerőssé vált döntéssel felmentette a bíróság.