Kritikus infrastruktúra elleni dzsihadista támadások (Belügyi Szemle, 2020)
A kritikus infrastruktúra működtetése, amellett, hogy annak feladata a nemzet társadalmi és gazdasági jólétének fenntartása, az állam azon képességének igazolására is szolgál, hogy milyen védelmet tud biztosítani polgárai számára. Ugyanis a kritikus infrastruktúrára irányuló eredményes terrortámadás – azon túlmenően, hogy a társadalom tagjaiban félelmet és pánikot kelt- a működő állam képét is aláássa. Az utóbbi években az Európában lezajlott különféle terrorista támadások rávilágítottak a kritikus infrastruktúra sebeshetőségére, és ebből következőleg, a védelmének fontosságára. Mindezt szem előtt tartva, a kritikus infrastruktúra kiemelt fontosságúvá vált a nyugati országokban, a fokozódó kockázatokkal, a nemzetközi terrorizmus kihívásaival, fenyegetéseivel párhuzamosan. Mostanában Európában megnőtt a rendészeti szervek, valamint a fegyveres erők tagjai ellen irányuló terrortámadások száma. A jelen tanulmány úgy véli, hogy az ilyen támadások szintén a kritikus infrastruktúrával szembeni támadásoknak tekintendők, mivel ezek végső soron az ilyen szervezetek megfelelő működtetéséért felelős emberi erőforrásokat jelentik. A tanulmány célja továbbá, hogy megvizsgálja a kritikus infrastruktúrák elleni dzsihádista terrortámadások vallásos igazolását.