Meghökkentő börtönök világszerte (Belügyi Szemle, 2020)
Rengeteg büntetés-végrehajtási intézet található világszerte. A legtöbbjük túlzsúfolt és megalázó körülmények között élnek bennük az elítéltek. Egyes börtönök a vízen úsznak és festői környezetben néznek a tengerre a toszkán szigetvilágról, vagy éppen egy hercegségben találhatók. Némelyikük, akár egy háromcsillagos szálloda, minden kényelmet kielégít a tenisz pályájával, a lovaglási lehetőséggel vagy a tengerben való megmártózással. Öko börtönök is léteznek napkollektorokkal, biodízellel, ültetvényekkel és újrahasznosítható tárgyakkal. Az elítéltek akár kommunákban is élhetnek a felügyelők felügyelete és rácsok nélkül, mi több, szabadon mozoghatnak is néhol. Megvásárolhatják a saját cellájukat, játszhatnak a gyerekeikkel, és a celláik közelében árusító bódék, éttermek, fodrász és hotel is megtalálható. Más büntetés-végrehajtási intézetek a családtagokat is elszállásolják, amely a gyermekeknek abban is segít, hogy tovább kötődhessenek az elítélt szülőhöz, mindamellett maga az intézet is palástolja a gyermekek előtt az elzárás valódi körülményeit. Még a sivatag közepén is találhatunk börtönt katonai sátrakkal és rózsaszín ruhájú rabokkal, a pólólopások elkerülése végett. Míg van olyan büntetés-végrehajtási intézet, ahol csupán két főt tudnának elszállásolni, van olyan is, ahol 10 000 rab van elzárva. Színes a paletta annak kapcsán, hogy a börtönkörülmények mennyire szigorúak, komfortosak és emberközeliek. Ezt a sokszínűséget hivatott bemutatni a jelen tanulmány.