Foglyok rezilienciájának mérése (Belügyi Szemle, 2020)
A reintegrációs folyamat nem egyszerű. Számos tanulmány foglalkozik a társadalomba történő visszailleszkedés nehézségeivel, a reintegráció sikerének vagy bukásának lehetséges okaival. Ebben a cikkben a rezilienciának a foglyok reintegrációs folyamatában betöltött szerepéről írok. A reziliencia koncepciójának rövid ismertetésével bemutatom a reziliencia modelljeit és a védő tényezők szerepét. A reziliencia mérésére alkalmas különféle eszközök közül kiemelem a leggyakoribb és legismertebb, tapasztalati alapokon nyugvó skálákat, amelyek komoly segítséget jelenthetnek a fogvatartottakat védő tényezők felismeréséhez, a reintegrációs folyamat eredményesebbé tételéhez.