Legyen a tudomány az iránytű mindenki számára! Interjú Freund Tamással, a Magyar Tudományos Akadémia elnökével (Belügyi Szemle, 2021)
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 2020. július 7-én tartott 193. tisztújító közgyűlésén Freund Tamás akadémikust választotta meg az MTA új elnökévé. A világhírű neurobiológus Lovász Lászlót követte a magyar tudományos köztestület élén, amelyet gróf Széchenyi István 1825-ben alapított. Az 1983-ban biológusdiplomát szerzett, Oxfordban többéves kutatómunkát folytató szakembert Vízi E. Szilveszter hívta haza 1990-ben az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (KOKI) Morfológiai Osztálya élére. Freund Tamás 2002-től töltötte be a KOKI igazgatói posztját, amelyet a nemzetközi élvonalba tartozó agykutatási műhelyek között tartanak számon mind a mai napig. Az intézet erőssége a jó tudományszervezés mellett – hangzott el egy korábbi interjúban Oberfrank Ferenc részéről – a professzionális tudománymenedzsment, amely többek között Freund Tamás munkáját dicséri (URL1). Nincs annál felemelőbb érzés, mint amikor a tudomány kutatási eredményeivel, igazolt kísérleteivel a gyakorlati életet szolgálja. Ennek érdekében az új akadémiai elnök feltett szándéka, hogy jó kapcsolati rendszert építsen ki a minisztériumokkal, kormányzati intézményekkel, és nyisson a társadalom felé is. Hogy miként képzeli el ezt az építkezést, hogyan látja a Magyar Tudományos Akadémia előtt álló kihívásokat – kérdeztük Freund Tamás elnök urat, akivel Hornyik Zsuzsanna beszélgetett.Érkezett: 2020. december 2. Elfogadva: 2021. január 5.