A társadalmi hatáskötvények szerepe a bűnismétlés megelőzését célzó programok finanszírozásában (Belügyi Szemle, 2021)
A társadalmi hatáskötvény egy újfajta finanszírozási technika, amely egyszerre segíti elő a közszolgáltatások hatékonyságának javítását, a mérhető társadalmi hasznok elérését és a befektetők számára a pénzügyi megtérülést. Cikkünkben röviden áttekintjük a társadalmi hatáskötvény elméleti hátterét, működési mechanizmusát és szereplőit, valamint a finanszírozási módszer előnyeit és kockázatait. Négy esettanulmányon keresztül ismertetjük a bűnismétlés területén megvalósuló, bizonyítékokon alapuló és társadalmi hatáskötvény konstrukcióban működő programok gyakorlati tapasztalatait. Tanulmányunk elősegítheti hazánkban az újféle szolgáltatások, programok fejlesztését és megvalósítását a bűnismétlés megelőzés területén.