Bűnözési szorongástól a klímafélelemig (Belügyi Szemle, 2021)
A klímaváltozás és az abból fakadó szélsőséges időjárási körülmények végig kísérik az emberiség történetét. Napjaink globális felmelegedésével kapcsolatos kommunikáció, főképp a várható következmények prognosztikája, jelentős számú csoportnál okozhat szorongást, illetve félelmet. Az ebből fakadó társadalmi hatások jelentősek, egyes esetekben súlyosak lehetnek. E jelenségek természete és megjelenése a bűnözési félelemmel és szorongással azonosítható jeleket okozhatnak. A klímapánik helyett a klímacselekvés ideje kell, hogy elkövetkezzen. Az ökológiai lábnyom definiálása után az ökológiai kéznyom újra felfedezésén a sor. A globális és lokális problémák kezelése egyaránt a rendészeti szervekre hárul, melyek alkalmasak lehetnek a következmények eredményes kezelésére és a lakosság felkészítésére a professzionális megelőzés területén.