A rendőrségi parancsnoki gondoskodás, mint servant leadership (Belügyi Szemle, 2021)
A magyar rendőrség szervezete is keresi a lehetőséget arra, hogy az átalakult munkaerőpiaci viszonyokhoz alkalmazkodjon. Emellett számos új kihívást jelent szervezeten belül az új generációk eltérő működésmódjának szervezeti integrálása. A vezetői szemléletváltás a szervezet alkalmazkodásához nélkülözhetetlen, melynek egyik iránya a servant leadership lehet. A servant leadership (vagyis szolgáló vezetés) esetén a vezető önös érdekein felülemelkedve, a vezetettek szakmai és emberi fejlődése érdekében cselekszik, szellemiségükre kíván hatást gyakorolni. Az utóbbi időben a rendőrség kiemelt figyelmet fordít a végrehajtói állománnyal való etikus vezetői foglalkozásra, az úgynevezett parancsnoki gondoskodásra. A servant leadership, mint parancsnoki gondoskodás az új generációk számára is jól elfogadható vezetői attitűdöt képviselhet, általa megvalósítható a kitűzött szemléletváltás a szervezetben. A servant leadership parancsnoki gondoskodásként való gyakorlati megvalósításához John Maxwell ötszintű vezetési koncepciója nyújthat segítséget.