Az új generációk szervezeten belüli helyzetének áttekintése egy megyei rendőrkapitányság példáján (Belügyi Szemle, 2021)
Szervezetünket is érintik az új generációk munkaerőpiaci jelenléte következtében fellépő problémák, úgymint értékkülönbségek, konfliktushelyzetek és utódláshoz kapcsolódó nehézségek. Ezek feltárására felmérést végeztünk az új generációk helyzetéről 2020 nyarán, egy megyei rendőrkapitányságon (Tőzsér, 2020a) Ennek részeként online kérdőíves felmérést készítettünk a vezetőkkel (73 fő), illetve az 1990 január 1-je után születettek korcsoportjával (60 fő). Mindkét kérdőív előre szerkesztett interjú részt tartalmazott, de jól értékelhető mennyiségi adatokat is kaptunk, 10 különböző érték két szempontból történő kiértékelése alapján. Az eredmények megerősítették, hogy jelentős különbségek vannak az idősebb és a fiatalabb generáció távlati elképzeléseivel kapcsolatban. A fiatalok csak az általuk jól értelmezhető elvárásoknak igyekeznek megfelelni, elkötelezettségük korlátozott és kölcsönösségre épül. A parancsnokok bizonyos értékekkel szembeni elvárásai, mint például a terhelhetőség, nem biztos, hogy érvényesülhetnek, mivel azok nem olyan fontosok a fiatalabbak számára. Ugyanakkor a vezetők a fiatalok gyors, hatékony és nyílt gondolkodásmódját előnyösnek tekintik. Általánosságban elmondható, hogy a tanulmány is megerősítette a szervezeten belüli modernizálással kapcsolatos állandó dinamikus igény fennállását.