A határvédelemmel kapcsolatos rendőri feladatokhoz kötődő korrupciós kockázatok a COVID-19 világjárvány kezelésével kapcsolatban (Belügyi Szemle, 2021)
A COVID-19 járvány terjedésének megakadályozása és visszaszorítása az élet számos területén gyors és speciális intézkedéseket igényelt. Ez sok operatív beavatkozást jelentett a rendőri feladatokban, sokszor egyedi intézkedésekkel, amelyek többsége általános feladatokat tartalmazott. Ezek végrehajtása a rendőrök konkrét döntésein alapult. Mindenesetre, az általános szabályok nem voltak szabályozhatók, melynek eredményeképpen a rendőri munka külső ellenőrzés nélkül történt. Ez azzal járt, hogy az intézkedéseket végrehajtó rendőrtisztek felkészültsége és integritása kiemelt szerepet kapott. Az államhatárhoz kapcsolódó pandémia kezelésével kapcsolatos rendőri feladatok tovább növelték az amúgy is magas korrupciós kockázatokat, elsősorban a határrendészeti és a közlekedési rendészeti feladatokat ellátó rendőrök számára. A jövőben bármikor előfordulhatnak hasonló, előre nem látható helyzetek. Tanulmányomban elemzem az ilyen rendkívüli időszakban felmerülő korrupciós kockázatokat annak érdekében, hogy hatékonyabban legyenek kezelhetők. Növelni kell a rendőrök integritását és csökkenteni kell a korrupciós helyzetek számát. Különös figyelmet kell fordítani a nyilvánvaló folyamatok szabályozására annak érdekében, hogy a rendőrség személyzete lényegében bármilyen helyzetben figyelembe vegye a Magyar Rendőrség és Magyarország érdekeit.